top of page

Викладацька діяльність посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців: чи можливо.

Відповідно до частини другої статті 21 Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Враховуюче вище викладене дана норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Відповідно до частини 2 статті 1021 КЗпП умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств визначає Кабінет Міністрів України. Тому зазначені питання регулюються постановою Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03 квітня 1993 року № 245. У п.1 цієї постанови говориться: - "На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.", також п.4 цієї постанови говорить,що окрім працівників, яким законодавчими актами заборонено працювати за сумісництвом, не мають права працювати за сумісництвом також керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності). Останній 5 пункт цієї постанови зобов'язує Міністерство праці разом з Міністерством юстиції та Міністерством фінансів розробити і затвердити положення про умови роботи за сумісництвом, передбачивши в ньому особливості застосування цієї постанови для окремих категорій працівників (наукових, медичних і фармацевтичних працівників, професорсько-викладацького складу та інших), а також визначити перелік робіт, що не вважаються сумісництвом.

Спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 N 43 затверджене ПОЛОЖЕННЯ про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій. У Додатку до ПОЛОЖЕННЯ про умови роботи засумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій є затверджений перелік робіт, які не є сумісництвом. І серед 12 пунктів третім пунктом вказано, що Педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік також не є сумісництвом. Також даним положенням роз'яснюється як саме можна виконувати ту чи іншу роботу котра не відноситься до категорії сумісництва.

- "Виконання робіт, зазначених у пунктах 1, 9, 10, у робочий час не допускається."

- "Виконання робіт, зазначених у пункті 8, здійснюється залежно від характеру робіт як в основний робочий час, так і за його межами."

- "Виконання робіт, зазначених у пунктах 2-7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати."

Так, що шановні працівники ОМС (органів місцевого самоврядування) ви можете займатися викладацькою та іншою діяльністю яка не відноситься до сумісництва тільки у вільний від основної роботи час, а це до 9 години ранку, або після 6 години вечора, а також у вихідні. Якщо вам такий варіант не підходить. то прийдеться просити керівника щоб взяв на себе відповідальність та видав наказ про те, що він надає дозвіл своєму підлеглому у робочий час займатися іншою діяльністю не пов'язаною з його основною діяльністю за яку йому нараховуєиться заробітня плата.


ГО "НАШ КОСМАЧ"
Рекомендовано для чтения
Поиск по тэгам
Тегов пока нет.
Следите за "Прямым эфиром"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page