top of page

ПО ПЕНСІЮ ДО КОСОВА.

ЧЕРГОВЕ ПОКРАЩЕННЯ ДЛЯ КОСМАЧАН ВІД НОВОЇ-СТАРОЇ ВЛАДИ.

Космач – найбільше село не тільки в Україні, але й у Європі, тут проживає більше 6 тисяч осіб. Село знаходиться у тридцяти кілометрах від районного центру (Косів). Космач є центром Космацької сільської об’єднаної територіальної громади, до складу якої входить 3 населених пункти, а з осені до Космацької ОТГ буде приєднане і село Шепіт. Філія АТ "ОЩАДБАНК" знаходиться у приміщенні сільської ради. Майже кожного дня в касі з ранку до вечора черга, хто отримати пенсію чи зарплату, хто оплатити комуналку, хто переказати гроші. Це відділення є єдиним банком у Космацькій ОТГ, а це нагадаю майже 10 тисяч жителів, а після осінніх виборів буде майже 12 тисяч. Важко уявити райцентр без жодної банківської установи. Ба більше: у багатьох районних центрах є філії не одного, а одразу декількох банків, а також банкомати та термінали котрі полегшують отримання банківських послуг. В Космацькій ОТГ немає жодного банкомату, а єдине відділення банку як то кажуть дихає на ладан. Мені до рук потрапив цікавий ПРОТОКОЛ (фотокопія додається), котрий керівництво "ОЩАДБАНКУ" змушує сільську владу та жителів села підписати. У цьму протоколі йдеться про те, що сільська влада та жителі села дають згоду на закриття відділення "ОЩАДБАНКУ", а банк на томість бере на себе зобов'язання безперебійно обслуговувати жителів ОТГ у іншому відділенні банку, а це щоб ви розуміли буде Яблунів чи Косів. Мені дуже хочеться спитати ініціаторів такої банківської "реформи"

- По-перше, – як селянам похилого віку, які заледве пересуваються селом, тепер отримувати пенсії? - яким чином людям, які працюють з 09.00 до 18.00, оплачувати комунальні послуги? – як жителям села у зимовий період, коли в село не заїжджають рейсові автобуси, добратися до відділення Ощадбанку, яке знаходиться в межах 15-30 км від від Космача?

- По-друге, чи варто зважати виключно на економічну доцільність при вирішенні питання про функціонування філії, адже у підсумку сільські жителі будуть позбавлені життєво необхідної фінансової послуги? І тим самим буде порушено пункт 12 Статуту Акціонерного товариства «Ощадбанк, відповідно до якого метою діяльності банку в тому числі є «всебічне банківське обслуговування юридичних і фізичних осіб». Адже у разі закриття філії люди отримають суцільний ПШИК, а не банківські послуги. А якщо зважити на те, що єдиним власником Ощадбанку є держава в особі Кабінету Міністрів України, то чи не сама держава має подбати про підтримання банківської мережі у сільській місцевості? За логікою речей, державний банк, що отримає прибуток у міських відділеннях, міг би спрямувати частину доходів на утримання та розвиток деяких своїх сільських філій. Звичайно, куди як простіше закрити (ліквідувати, реорганізувати), ніж зберегти те, що функціонує і потребує підтримки. Зрештою, постає головне питання, і воно стосується не тільки цього конкретного випадку. На що згодом перетворяться наші села, якщо в них не буде школи (а шкільна "РЕФОРМА" ще по переду), ЛІКАРНІ ("РЕФОРМА" якраз у дії), тієї ж банківської установи?

НА ІНДІАНСЬКУ РЕЗЕРВАЦІЮ?..

Але ж, наскільки відомо із повідомлень ЗМІ, корінні народи в американських резерваціях мають необхідний для задовільного існування мінімум об’єктів соціально-культурного призначення, відтак аналогія, напевно, недоречна. Тож і маємо таке безвідповідальне ставлення влади до села, яке, як відомо, є духовною і культурною колискою української нації. Але найбільше хотілося б знати, коли чиновники, банківські клерки, які, «жирують» за кошти платників податків, почнуть хоча б трішки звертати увагу на проблеми пересічних сільських мешканців, їхнє життя?

Тож, сподіваюся, у ситуацію втрутиться і керівництво облдержадміністрації, і керівні органи АТ «Ощадбанк» у Києві, куди мною надіслано дану публікацію.


ГО "НАШ КОСМАЧ"
Рекомендовано для чтения
Поиск по тэгам
Тегов пока нет.
Следите за "Прямым эфиром"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page